Pasta z bakłażana – baba ghanoush

Stopień trudności: łatwy

Jedna z najbrzydszych past do pieczywa, ale jestem zachwycona efektem, który udało mi się uzyskać, aby pokazać Wam jej fenomenalny smak! I zachęcić Was do spróbowania!
Pasta z bakłażana, in. Baba ghanoush. ❤️
Kto z Was już próbował tej pasty?

Zapraszam Was po przepis na pastę z bakłażana:

 

Składniki:

  •  1 bakłażan
  •  25 g tahini
  •  1 ząbek czosnku
  •  Sok z połowy cytryny
  •  Ziarna granatu
  •  Sól, pieprz, kmin rzymski, słodka papryka
  •  Oliwa
  •  Pół pęczka natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Bakłażana przekrawamy na pół, posypujemy obficie solą i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie płuczemy go i pieczemy w 230 stopniach, przez 30 min. aż będzie bardzo miękki. Studzimy, wyciągamy miękki miąższ i drobno go siekamy, dodatkowo rozdrabniam go widelcem.
Dodajemy przyprawy, sok z cytryny, czosnek, tahini i mieszamy. Siekamy drobno natkę pietruszki, dodajemy do pasty. Ozdabiamy ziarnami granatu i polewamy oliwą. Podajemy z ulubionym pieczywem. U mnie była to grillowana tortilla.

 

—-

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Czas oczekiwania: 20 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book