Placuszki bananowo-cytrynowe

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Was pomysł na jutrzejsze zdrowe śniadanie!
Placuszki bananowo-cytrynowe podane z jogurtem i kremem czekoladowym, na który przepis znajdziecie już na profilu.

 

Składniki:

  •  350 g banana
  •  4 jajka
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  50 g jogurtu greckiego
  •  100 ml mleka
  •  Otarta skórka z jednej cytryny
  •  5 ml soku z cytryny
  •  250 g maki

 

Przygotowanie:

Składniki dokładnie blendujemy i smażymy na rozgrzanej patelni. Z każdej strony placuszki mają się zezłościć. U mnie bez dodatku tłuszczu, ale można lekko posmarować olejem.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 30 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media