Placuszki bananowo-cytrynowe

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Was pomysł na jutrzejsze zdrowe śniadanie!
Placuszki bananowo-cytrynowe podane z jogurtem i kremem czekoladowym, na który przepis znajdziecie już na profilu.

 

Składniki:

  •  350 g banana
  •  4 jajka
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  50 g jogurtu greckiego
  •  100 ml mleka
  •  Otarta skórka z jednej cytryny
  •  5 ml soku z cytryny
  •  250 g maki

 

Przygotowanie:

Składniki dokładnie blendujemy i smażymy na rozgrzanej patelni. Z każdej strony placuszki mają się zezłościć. U mnie bez dodatku tłuszczu, ale można lekko posmarować olejem.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 30 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book