Śniadaniowe babeczki jajeczne

 Stopień trudności: łatwy

Jajka są zawsze idealne na śniadanie, ale co powiecie na inną formę podania?
Mam dla Was propozycje jajecznych babeczek z łososiem i brokułem.
Pysznie, wiosennie i kolorowo ?

Składniki:

  •  125 g łososia wędzonego na gorąco/ ulubionej szynki
  •  160 g brokuła
  •  1 ząbek czosnku
  •  6 jajek
  •  15 g szczypiorku
  •  25 g sera żółtego
  •  10 g papryczki chilli
  •  Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Brokuła dzielę na mniejsze kawałki i gotuję ok. 3 min aż straci surowość. Jajka roztrzepuję z przyprawami, przeciśniętym czosnkiem, startym serem i pokrojonym szczypiorkiem. Do jajek dodaje brokuł i rozdrobnionego łososia. Dodaje plasterki/płatki chilli wedle uznania.
Delikatnie mieszam i przekładam do foremek na babeczki. Piekę 30 min. w 180 stopniach, aż jajka się zetną.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 6 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book