Placki z cukinii

Stopień trudności: średni

Moje ulubione chrupiące i złociste placki z cukinii. Zawsze w sezonie na cukinię korzystam z tego przepisu wielokrotnie.
Placki są idealnie doprawione- nie obawiaj się fety, nie jest ona wyczuwalna, a to dzięki niej te placki są wyjątkowe.
Złociste, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, może być lepiej?

Podaje je z ulubionym sosem lub ulubionymi dodatkami.

 

Składniki:

  • 1500 g cukinii
  • 500 g marchwi
  • 150 g sera feta
  • 100 g mąki
  • 3 jajka

 

Przygotowanie:

Cukinie i marchew tarkuje na tarce o małych oczkach, solę i pozostawiam na jakieś 10 min, aby warzywa puściły sok, po tym czasie mocno odsączam warzywa. Po odsączeniu wyszło mi 860 g warzyw. Do marchewki i cukinii dodaję pokruszoną fetę, jajka, mąkę- mieszam na jednolite ciasto. Smażę na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju.

  

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 9 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book