Stopień trudności: średni
Moje ulubione chrupiące i złociste placki z cukinii. Zawsze w sezonie na cukinię korzystam z tego przepisu wielokrotnie.
Placki są idealnie doprawione- nie obawiaj się fety, nie jest ona wyczuwalna, a to dzięki niej te placki są wyjątkowe.
Złociste, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, może być lepiej?
Podaje je z ulubionym sosem lub ulubionymi dodatkami.
Składniki:
- 1500 g cukinii
- 500 g marchwi
- 150 g sera feta
- 100 g mąki
- 3 jajka
Przygotowanie:
Cukinie i marchew tarkuje na tarce o małych oczkach, solę i pozostawiam na jakieś 10 min, aby warzywa puściły sok, po tym czasie mocno odsączam warzywa. Po odsączeniu wyszło mi 860 g warzyw. Do marchewki i cukinii dodaję pokruszoną fetę, jajka, mąkę- mieszam na jednolite ciasto. Smażę na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 9 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy