Skrzydełka BBQ

Stopień trudności: średni

Przedstawiam Wam danie, które pokochał mój mąż.
Domowe, amerykańskie skrzydełka w sosie BBQ.  Mój mąż niezwykle lubi takie smaki, więc tą potrawą celowałam w jego gusta.

Delikatne mięso skrzydełek, które odchodzi od kości, wyrazisty sos osnuwający mięso jest dosłownie połączeniem idealnym- koniecznie musisz spróbować!

 

Składniki:

  • 0,5 kg skrzydełek kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka octu- u mnie winny

 

Przygotowanie:

Skrzydełka kurczaka oczyszczam i kroję na 3 części, najmniejsza część odkładam, np. do przygotowania bulionu.
Przygotowuję sos BBQ- w garnku rozpuszczam masło, podsmażam na nim przez chwilę czosnek i przyprawy, dodaję cukier i pozostałe składniki. Gotuję tylko do momentu, aż rozpuści się cukier, podlewam niewielką ilością wody.
Do gotowego sosu BBQ wrzucam kurczaki, dokładnie mieszam i pozostawiam na ok. 1 h, aż kurczaki nabiorą smaku. Po tym czasie kawałki kurczaka wykładam do naczynia żaroodpornego i smaruje połową pozostałego sosu. Piekę w 180 stopniach przez 1 h 15 min, w połowie czasu skrzydełka obracam na drugą stronę i smaruje pozostałym sosem.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 1 h 10 min
Całkowity czas: 2 h 20 min
Ilość porcji: 2 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 3.4 / 5. Liczba głosów: 14

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media