Stopień trudności: średni
Przedstawiam Wam danie, które pokochał mój mąż.
Domowe, amerykańskie skrzydełka w sosie BBQ. Mój mąż niezwykle lubi takie smaki, więc tą potrawą celowałam w jego gusta.
Delikatne mięso skrzydełek, które odchodzi od kości, wyrazisty sos osnuwający mięso jest dosłownie połączeniem idealnym- koniecznie musisz spróbować!
Składniki:
- 0,5 kg skrzydełek kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 30 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka octu- u mnie winny
Przygotowanie:
Skrzydełka kurczaka oczyszczam i kroję na 3 części, najmniejsza część odkładam, np. do przygotowania bulionu.
Przygotowuję sos BBQ- w garnku rozpuszczam masło, podsmażam na nim przez chwilę czosnek i przyprawy, dodaję cukier i pozostałe składniki. Gotuję tylko do momentu, aż rozpuści się cukier, podlewam niewielką ilością wody.
Do gotowego sosu BBQ wrzucam kurczaki, dokładnie mieszam i pozostawiam na ok. 1 h, aż kurczaki nabiorą smaku. Po tym czasie kawałki kurczaka wykładam do naczynia żaroodpornego i smaruje połową pozostałego sosu. Piekę w 180 stopniach przez 1 h 15 min, w połowie czasu skrzydełka obracam na drugą stronę i smaruje pozostałym sosem.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 1 h 10 min
Całkowity czas: 2 h 20 min
Ilość porcji: 2 porcje