Stopień trudności: średni

Przedstawiam Wam danie, które pokochał mój mąż.
Domowe, amerykańskie skrzydełka w sosie BBQ.  Mój mąż niezwykle lubi takie smaki, więc tą potrawą celowałam w jego gusta.

Delikatne mięso skrzydełek, które odchodzi od kości, wyrazisty sos osnuwający mięso jest dosłownie połączeniem idealnym- koniecznie musisz spróbować!

 

Składniki:

  • 0,5 kg skrzydełek kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka octu- u mnie winny

 

Przygotowanie:

Skrzydełka kurczaka oczyszczam i kroję na 3 części, najmniejsza część odkładam, np. do przygotowania bulionu.
Przygotowuję sos BBQ- w garnku rozpuszczam masło, podsmażam na nim przez chwilę czosnek i przyprawy, dodaję cukier i pozostałe składniki. Gotuję tylko do momentu, aż rozpuści się cukier, podlewam niewielką ilością wody.
Do gotowego sosu BBQ wrzucam kurczaki, dokładnie mieszam i pozostawiam na ok. 1 h, aż kurczaki nabiorą smaku. Po tym czasie kawałki kurczaka wykładam do naczynia żaroodpornego i smaruje połową pozostałego sosu. Piekę w 180 stopniach przez 1 h 15 min, w połowie czasu skrzydełka obracam na drugą stronę i smaruje pozostałym sosem.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 1 h 10 min
Całkowity czas: 2 h 20 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book