Pieczona dynia

Stopień trudności: łatwy

Czy korzystacie z sezonu na dynię? Ja ją po prostu uwielbiam i wykorzystuję na każdy możliwy sposób
Była już u mnie zupa, którą niebawem się podzielę z Tobą oraz pieczona dynia, którą podałam z sosem serowym i ryżem, totalna petarda.
A w jakim wdaniu Ty lubisz dynię najbardziej?

 

Składniki:

  • Mała dynia Hokkaido
  • Sól, tymianek świeży i suszony
  • 2 łyżki oliwy

 

Przygotowanie:

Dynię myję z wierzchu, przekrawam na pół, wydrążam środek i kroję na cienkie plastry. Plastry dyni doprawiam do smaku solą i tymiankiem, całość polewam oliwą i dokładnie mieszam. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut, aż do miękkości dyni.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book