Pieczone nuggetsy

Stopień trudności: średni

Przychodzę dziś do Was z wyczekiwanym przepisem na pyszne i chrupiące pieczone nuggetsy.

Idealne jako przekąska imprezowa. Świetnie sprawdzą się jako pomysł na obiad. A Wy, w jaki sposób lubicie jeść nuggetsy?

Niedługo na Instagramie pokażę Wam wykonanie tych nuggetsów krok po kroku. Koniecznie śledźcie mój profil.

 

Składniki:

  • 450 g piersi kurczaka
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 10 g soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku (można pominąć)
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • olej w sprayu/olej

 

Przygotowanie:

Kurczaka kroję w paski i lekko rozgniatam ręką. Przygotowuję marynatę- jogurt dokładnie mieszam z przyprawami i jajkiem. Przygotowaną pierś kurczaka zalewam marynatą i delikatnie mieszam. Pozostawiam na ok. 30 min w temperaturze pokojowej, aby kurczak “przegryzł się” z przyprawami. W międzyczasie płatki kukurydziane mocno rozgniatam w woreczku strunowym i przesypuje je do głębokiego talerza. Za pomocą szczypiec wyjmuję kurczaka i pozwalam odcieknąć marynacie, następnie przekładam go do płatków owsianych i dokładnie obtaczam, dociskając płatki do mięsa. Gotowego kurczaka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Nuggetsy  spryskuję odrobiną oleju w sprayu/smaruję niewielką ilością oleju. Piekę w 200 stopniach przez 20 minut, po 10 minutach przekręcam nuggetsy na drugą stronę i ponownie spryskuję odrobiną oleju w sprayu/smaruję niewielką ilością oleju. Podaję z ulubionymi dodatkami.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 25 szt

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media