Stopień trudności: średni
Przedstawiam Wam dziś przepis na obłędnie delikatne i soczyste klopsiki drobiowe.
Klopsiki idealnie sprawdzą się jako dodatek do makaronów, sosów oraz jako świetne przekąski na imprezę.
Wcale się nie dziwię, że z taką niecierpliwością czekaliście na przepis- te klopsiki są cudowne!
Klopsiki możesz usmażyć na odrobinie oleju, tak jak ja to zrobiłam lub ugotować w wodzie- wybierz swój ulubiony sposób.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 70 g cebuli
- 10 g masła
- 40 ml wody
- 15 g bułki tartej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroję drobno i podsmażam ją na maśle, aż się zeszkli. Mięso doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję podsmażoną cebulę, wodę oraz bułkę tartą. Całość wyrabiam za pomocą ręki co najmniej kilka minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Za pomocą łyżeczki biorę porcję mięsa i zwilżonymi dłońmi formuję klopsiki. Gotowe klopsiki smażę na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut, aż stracą surowość.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 28 sztuk