Klopsiki drobiowe

Stopień trudności: średni

Przedstawiam Wam dziś przepis na obłędnie delikatne i soczyste klopsiki drobiowe.

Klopsiki idealnie sprawdzą się jako dodatek do makaronów, sosów oraz jako świetne przekąski na imprezę.

Wcale się nie dziwię, że z taką niecierpliwością czekaliście na przepis- te klopsiki są cudowne!

Klopsiki możesz usmażyć na odrobinie oleju, tak jak ja to zrobiłam lub ugotować w wodzie- wybierz swój ulubiony sposób.

 

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 70 g cebuli
  • 10 g masła
  • 40 ml wody
  • 15 g bułki tartej
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę kroję drobno i podsmażam ją na maśle, aż się zeszkli. Mięso doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję podsmażoną cebulę, wodę oraz bułkę tartą. Całość wyrabiam za pomocą ręki co najmniej kilka minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Za pomocą łyżeczki biorę porcję mięsa i zwilżonymi dłońmi formuję klopsiki. Gotowe klopsiki smażę na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut, aż stracą surowość.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 28 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book