Klopsiki drobiowe

Stopień trudności: średni

Przedstawiam Wam dziś przepis na obłędnie delikatne i soczyste klopsiki drobiowe.

Klopsiki idealnie sprawdzą się jako dodatek do makaronów, sosów oraz jako świetne przekąski na imprezę.

Wcale się nie dziwię, że z taką niecierpliwością czekaliście na przepis- te klopsiki są cudowne!

Klopsiki możesz usmażyć na odrobinie oleju, tak jak ja to zrobiłam lub ugotować w wodzie- wybierz swój ulubiony sposób.

 

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 70 g cebuli
  • 10 g masła
  • 40 ml wody
  • 15 g bułki tartej
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę kroję drobno i podsmażam ją na maśle, aż się zeszkli. Mięso doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję podsmażoną cebulę, wodę oraz bułkę tartą. Całość wyrabiam za pomocą ręki co najmniej kilka minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Za pomocą łyżeczki biorę porcję mięsa i zwilżonymi dłońmi formuję klopsiki. Gotowe klopsiki smażę na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut, aż stracą surowość.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 28 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media