Stopień trudności: łatwy

W moim domu klasyczne kanapki pojawiają się naprawdę rzadko. Najczęściej stawiamy na smarowidła do kanapek, czasem domowe wędliny.
Jednym z moich ulubionych smarowideł jest pasta jajeczna, która idealnie się sprawdza jako dodatek do pieczywa lub samodzielna sałatka.
Taka pasta jest niezwykle uniwersalna i można nadać jej swój ulubiony smak, dobierając przyprawy pod swój gust.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 15 g chrzanu
  • 15 g musztardy sarepskiej
  • 25 g majonezu
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka ugotowane na twardo rozdrabniam tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję pokrojony drobno szczypior. Doprawiam do smaku majonezem, chrzanem, musztardą, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszam i  podaję z ulubionymi dodatkami.

Celowo do rozdrobnienia użyłam tłuczka do ziemniaków, a nie widelca — wtedy kawałki jajek są większe, nie robi się paćka. Dodatkowo całość idzie o wiele szybciej.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 6 min
Całkowity czas: 16 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book