Pasta jajeczna

Stopień trudności: łatwy

W moim domu klasyczne kanapki pojawiają się naprawdę rzadko. Najczęściej stawiamy na smarowidła do kanapek, czasem domowe wędliny.
Jednym z moich ulubionych smarowideł jest pasta jajeczna, która idealnie się sprawdza jako dodatek do pieczywa lub samodzielna sałatka.
Taka pasta jest niezwykle uniwersalna i można nadać jej swój ulubiony smak, dobierając przyprawy pod swój gust.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 15 g chrzanu
  • 15 g musztardy sarepskiej
  • 25 g majonezu
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka ugotowane na twardo rozdrabniam tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję pokrojony drobno szczypior. Doprawiam do smaku majonezem, chrzanem, musztardą, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszam i  podaję z ulubionymi dodatkami.

Celowo do rozdrobnienia użyłam tłuczka do ziemniaków, a nie widelca — wtedy kawałki jajek są większe, nie robi się paćka. Dodatkowo całość idzie o wiele szybciej.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 6 min
Całkowity czas: 16 min

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media