Stopień trudności: średni
Czy jest tu ktoś, kto nie lubi sernika? Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na różne serniki.
Tym razem zdecydowałam się na sernik z serków kanapkowych, nadają one naprawdę fajną konsystencję, a domowy dżem dodaje idealnej słodyczy i smaku owoców.
Koniecznie musisz spróbować tego sernika w swojej kuchni.
Przepisu na domowy dżem szukaj na blogu.
Składniki:
- 2 jajka
- 30 g mąki pszennej
- 750 g serka śmietankowego kanapkowego
- 100 g erytrytolu
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 100 g masła
- 70 g domowego dżemu truskawkowego
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam. Za pomocą rózgi kuchennej lub miksera łączę ze sobą wszystkie składniki poza dżemem. Gotową masę serową wykładam do tortownicy. Na wierzchu robię kilka kleksów z domowego dżemu, a nożem lub patyczkiem “esy floresy” aby zatopić go w masie serowej. Gotowy sernik piekę w 180 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu pozostawiam ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami, następnie schładzam na blacie, a gdy całkowicie wystygnie pozostawiam na kilka godzin w lodówce.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 8 porcji