Kremowy sernik z serków kanapkowych

Stopień trudności: średni

Czy jest tu ktoś, kto nie lubi sernika? Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na różne serniki.

Tym razem zdecydowałam się na sernik z serków kanapkowych, nadają one naprawdę fajną konsystencję, a domowy dżem  dodaje idealnej słodyczy i smaku owoców.

Koniecznie musisz spróbować tego sernika w swojej kuchni.

Przepisu na domowy dżem szukaj na blogu.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 30 g mąki pszennej
  • 750 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 100 g erytrytolu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 70 g domowego dżemu truskawkowego

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam. Za pomocą rózgi kuchennej lub miksera łączę ze sobą wszystkie składniki poza dżemem. Gotową masę serową wykładam do tortownicy. Na wierzchu robię kilka kleksów z domowego dżemu, a nożem lub patyczkiem “esy floresy” aby zatopić go w masie serowej. Gotowy sernik piekę w 180 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu pozostawiam ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami, następnie schładzam na blacie, a gdy całkowicie wystygnie pozostawiam na kilka godzin w lodówce. 

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 8 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book