Blok kokosowy

Stopień trudności: średni

Mam dla Was propozycję cudownego deseru, jakim jest blok kokosowy. Zwykle na naszych stołach pojawia się blok czekoladowy, niezwykle słodki i bardzo twardy- chyba każdy pamięta ten smak z dzieciństwa.

Ja poszłam o krok dalej i przygotowałam niezwykle kremowy i pyszny blok kokosowy. Jestem pewna, że podbije Twoje serce, tak jak zrobił to z moim.

Zapraszam Cię po przepis na blok kokosowy:

 

Składniki:

  • 150 g gęstego jogurtu greckiego
  • 150 g gęstego mleczka kokosowego
  • 20-25 g mąki kokosowej/ mleka w proszku
  • 30 g erytrytolu
  • 50 g ziaren ekspandowanych
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 250 g twarogu półtłustego

 

Przygotowanie:

Twaróg blenduję na gładką masę z dodatkiem wszystkich składników poza ziarnami. Do gotowej masy dodaje ziarna ekspandowane i dokładnie mieszam. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskam. Schładzam w lodówce co najmniej 2 h, najlepiej całą noc. Po schłodzeniu kroję w plastry.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 10 min
Ilość porcji: 5 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media