Stopień trudności: średni
Mam dla Was propozycję cudownego deseru, jakim jest blok kokosowy. Zwykle na naszych stołach pojawia się blok czekoladowy, niezwykle słodki i bardzo twardy- chyba każdy pamięta ten smak z dzieciństwa.
Ja poszłam o krok dalej i przygotowałam niezwykle kremowy i pyszny blok kokosowy. Jestem pewna, że podbije Twoje serce, tak jak zrobił to z moim.
Zapraszam Cię po przepis na blok kokosowy:
Składniki:
- 150 g gęstego jogurtu greckiego
- 150 g gęstego mleczka kokosowego
- 20-25 g mąki kokosowej/ mleka w proszku
- 30 g erytrytolu
- 50 g ziaren ekspandowanych
- 20 g wiórek kokosowych
- 250 g twarogu półtłustego
Przygotowanie:
Twaróg blenduję na gładką masę z dodatkiem wszystkich składników poza ziarnami. Do gotowej masy dodaje ziarna ekspandowane i dokładnie mieszam. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskam. Schładzam w lodówce co najmniej 2 h, najlepiej całą noc. Po schłodzeniu kroję w plastry.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 10 min
Ilość porcji: 5 porcji