Stopień trudności: łatwy

Korzystacie z sezonu na jagody? Warto wykorzystać sezon nie tylko na pyszne smakołyki.

Warto wykorzystać ten krótki sezon i zamknąć lato w słoiku.
Mam dla Was przepis na nisko słodzony domowy dżem jagodowy, który idealnie sprawdzi się do kanapek, ciast, naleśników oraz tego co tylko sobie wymyślicie.

Na blogu znajdziesz już przepis na sernik z wykorzystaniem dżemu.

 

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych jagód
  • 350 g cukru
  • 1 op. konfiturex 3:1

 

Przygotowanie:

Owoce rozgotowuję, gotuję je ok. 1,5 h. Po tym czasie blenduję owoce na gładką masę (lubię gładkie dżemy), jeśli lubicie dżemy z kawałkami owoców wtedy pomińcie etap blednowania. Dodaję cukier, zagotowuję i dosypuję konfiturex, mieszam i gotuję przez minutę. Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoików, zakręcam i ustawiam do góry dnem, pozostawiam do ostygnięcia. Przechowuję w ciemnym miejscu, po otwarciu przechowuję w lodówce.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 1 h 30 min
Całkowity czas:  1 h 40 min
Ilość porcji: 3 słoiki

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book