Dżem jagodowy

Stopień trudności: łatwy

Korzystacie z sezonu na jagody? Warto wykorzystać sezon nie tylko na pyszne smakołyki.

Warto wykorzystać ten krótki sezon i zamknąć lato w słoiku.
Mam dla Was przepis na nisko słodzony domowy dżem jagodowy, który idealnie sprawdzi się do kanapek, ciast, naleśników oraz tego co tylko sobie wymyślicie.

Na blogu znajdziesz już przepis na sernik z wykorzystaniem dżemu.

 

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych jagód
  • 350 g cukru
  • 1 op. konfiturex 3:1

 

Przygotowanie:

Owoce rozgotowuję, gotuję je ok. 1,5 h. Po tym czasie blenduję owoce na gładką masę (lubię gładkie dżemy), jeśli lubicie dżemy z kawałkami owoców wtedy pomińcie etap blednowania. Dodaję cukier, zagotowuję i dosypuję konfiturex, mieszam i gotuję przez minutę. Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoików, zakręcam i ustawiam do góry dnem, pozostawiam do ostygnięcia. Przechowuję w ciemnym miejscu, po otwarciu przechowuję w lodówce.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 1 h 30 min
Całkowity czas:  1 h 40 min
Ilość porcji: 3 słoiki

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media