Stopień trudności: łatwy
Korzystacie z sezonu na jagody? Warto wykorzystać sezon nie tylko na pyszne smakołyki.
Warto wykorzystać ten krótki sezon i zamknąć lato w słoiku.
Mam dla Was przepis na nisko słodzony domowy dżem jagodowy, który idealnie sprawdzi się do kanapek, ciast, naleśników oraz tego co tylko sobie wymyślicie.
Na blogu znajdziesz już przepis na sernik z wykorzystaniem dżemu.
Składniki:
- 1 kg oczyszczonych jagód
- 350 g cukru
- 1 op. konfiturex 3:1
Przygotowanie:
Owoce rozgotowuję, gotuję je ok. 1,5 h. Po tym czasie blenduję owoce na gładką masę (lubię gładkie dżemy), jeśli lubicie dżemy z kawałkami owoców wtedy pomińcie etap blednowania. Dodaję cukier, zagotowuję i dosypuję konfiturex, mieszam i gotuję przez minutę. Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoików, zakręcam i ustawiam do góry dnem, pozostawiam do ostygnięcia. Przechowuję w ciemnym miejscu, po otwarciu przechowuję w lodówce.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 1 h 30 min
Całkowity czas: 1 h 40 min
Ilość porcji: 3 słoiki
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy