Placek drożdżowy

Stopień trudności: łatwy

Miękki i puszysty, cudownie idealny placek drożdżowy. Ciasto drożdżowe, które uwielbiają chyba wszyscy. Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek ze szklanką mleka oraz poczęstunek dla gości do popołudniowej kawy.

W jakiej odsłonie lubisz ciasto drożdżowe? Ja chyba najbardziej w takiej prostej formie placka drożdżowego. Zapraszam Cię na przepis na najlepszy placek drożdżowy:

 

Składniki:

Placek:

  • 20 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 60 g masła
  • 45 g erytrytolu
  • 5 g cukru

Kruszonka:

  •  40 g masło
  •  80 g mąki
  •  20 g erytrytolu

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, robię w niej zagłębienie, w które skruszam drożdże, wlewam letnie mleko i dodaję cukier, lekko mieszam i zostawiam pod przykryciem na 10 min. Po tym czasie dodaje szczyptę soli, erytrytol, jajko i wyrabiam ciasto kilka minut ręcznie lub z pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie z grubsza połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1 h. Ciasto będzie luźne i bardzo lepkie. Przekładam do blaszki. Piekłam w formie 17 × 17. Zostawiam pod przykryciem na 10 min, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Placek smaruję mlekiem i posypuję kruszonką, wyrobioną ze składników podanych wyżej. Piekę przez 20-25 min.

Użycie erytrytolu zamiast cukru spowoduje, że placek będzie mniej kaloryczny, ale ważne jest dodanie, chociaż łyżeczki cukru, aby drożdże mogły pracować.
Erytrytol można całkowicie zamienić na cukier.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 40 min
Ilość porcji: 9 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book