Stopień trudności: łatwy
Miękki i puszysty, cudownie idealny placek drożdżowy. Ciasto drożdżowe, które uwielbiają chyba wszyscy. Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek ze szklanką mleka oraz poczęstunek dla gości do popołudniowej kawy.
W jakiej odsłonie lubisz ciasto drożdżowe? Ja chyba najbardziej w takiej prostej formie placka drożdżowego. Zapraszam Cię na przepis na najlepszy placek drożdżowy:
Składniki:
Placek:
- 20 g drożdży
- 2 żółtka
- 300 g mąki
- 250 ml mleka
- 60 g masła
- 45 g erytrytolu
- 5 g cukru
Kruszonka:
- 40 g masło
- 80 g mąki
- 20 g erytrytolu
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, robię w niej zagłębienie, w które skruszam drożdże, wlewam letnie mleko i dodaję cukier, lekko mieszam i zostawiam pod przykryciem na 10 min. Po tym czasie dodaje szczyptę soli, erytrytol, jajko i wyrabiam ciasto kilka minut ręcznie lub z pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie z grubsza połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1 h. Ciasto będzie luźne i bardzo lepkie. Przekładam do blaszki. Piekłam w formie 17 × 17. Zostawiam pod przykryciem na 10 min, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Placek smaruję mlekiem i posypuję kruszonką, wyrobioną ze składników podanych wyżej. Piekę przez 20-25 min.
Użycie erytrytolu zamiast cukru spowoduje, że placek będzie mniej kaloryczny, ale ważne jest dodanie, chociaż łyżeczki cukru, aby drożdże mogły pracować.
Erytrytol można całkowicie zamienić na cukier.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 40 min
Ilość porcji: 9 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy