Wafle| Wafle andruty

Stopień trudności: łatwy

Każdy chyba kojarzy z dzieciństwa wafle andruty przełożone kremem czekoladowym lub kajmakiem. Czasem odmiana od tradycyjnych smaków jest bardzo fajna.

Takie wafle są idealnym i ekspresowym deserem dla dzieciaków jak i również na przywitanie niespodziewanych gości. Niezwykle prosty deser a często zapomniany i rzadko pojawiający się na naszych stołach.

Do przygotowania moich wafli wykorzystałam połączenie masła orzechowego i kwaśnego dżemu borówkowego. Połączenie tych smaków kojarzy mi się z amerykańskimi serialami- jest dosłownie idealne.

 

Składniki:

  • 100 g masła orzechowego
  • 100 g dżemu bez cukru
  • 60 g wafli andruty

 

Przygotowanie:

Wafle przekładam naprzemiennie dżemem i masłem orzechowym- robię tak, aż składniki się skończą. Gotowe wafle przykrywam deską i dociskam czymś ciężkim. Pozostawiam w lodówce na ok. 15 min, aż wafle wciągną nadmiar wilgoci i zmiękną. Gotowe wafle kroję w romby i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 6 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media