Stopień trudności: łatwy
Każdy chyba kojarzy z dzieciństwa wafle andruty przełożone kremem czekoladowym lub kajmakiem. Czasem odmiana od tradycyjnych smaków jest bardzo fajna.
Takie wafle są idealnym i ekspresowym deserem dla dzieciaków jak i również na przywitanie niespodziewanych gości. Niezwykle prosty deser a często zapomniany i rzadko pojawiający się na naszych stołach.
Do przygotowania moich wafli wykorzystałam połączenie masła orzechowego i kwaśnego dżemu borówkowego. Połączenie tych smaków kojarzy mi się z amerykańskimi serialami- jest dosłownie idealne.
Składniki:
- 100 g masła orzechowego
- 100 g dżemu bez cukru
- 60 g wafli andruty
Przygotowanie:
Wafle przekładam naprzemiennie dżemem i masłem orzechowym- robię tak, aż składniki się skończą. Gotowe wafle przykrywam deską i dociskam czymś ciężkim. Pozostawiam w lodówce na ok. 15 min, aż wafle wciągną nadmiar wilgoci i zmiękną. Gotowe wafle kroję w romby i podaję.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 6 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy