Szpinakowe kopytka | Zielone kopytka

Stopień trudności: łatwy

Pyszne zielone szpinakowe kopytka w formie kuleczek. Taka forma podania sprawia, że proces przygotowania jest o wiele szybszy oraz unikamy dodania większej ilości mąki, dzięki temu możemy zaoszczędzić trochę kcal.

Aby kopytka stały się wartościowym posiłkiem, dodałam do nich twaróg, nie jest to krok obowiązkowy, jednak bardzo podwyższa wartości odżywcze.

Kopytka podaję w ulubiony sposób, z ulubionymi dodatkami.

 

Składniki:

  • 650 g ugotowanych ziemniaków
  • 45 g szpinaku
  • 1 jajko
  • 150 g twarogu
  • 100 g mąki
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Szpinak i jajko dokładnie blenduję, aby szpinak mocno się rozdrobnił. Ziemniaki i twaróg przeciskam przez praskę. Wszystkie składniki łączę ze sobą na gładką masę. W międzyczasie zagotowuję osoloną wodę. Z pomocą łyżeczki nabieram masy ziemniaczanej i zwilżonymi dłońmi formuję kuleczki, które wrzucam na gotującą się osoloną wodę. Gotuję ok. 2-3 min od wypłynięcia.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 6 min
Całkowity czas: 21 min
Ilość porcji: 30 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media