Stopień trudności: łatwy
Pyszne zielone szpinakowe kopytka w formie kuleczek. Taka forma podania sprawia, że proces przygotowania jest o wiele szybszy oraz unikamy dodania większej ilości mąki, dzięki temu możemy zaoszczędzić trochę kcal.
Aby kopytka stały się wartościowym posiłkiem, dodałam do nich twaróg, nie jest to krok obowiązkowy, jednak bardzo podwyższa wartości odżywcze.
Kopytka podaję w ulubiony sposób, z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
- 650 g ugotowanych ziemniaków
- 45 g szpinaku
- 1 jajko
- 150 g twarogu
- 100 g mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Szpinak i jajko dokładnie blenduję, aby szpinak mocno się rozdrobnił. Ziemniaki i twaróg przeciskam przez praskę. Wszystkie składniki łączę ze sobą na gładką masę. W międzyczasie zagotowuję osoloną wodę. Z pomocą łyżeczki nabieram masy ziemniaczanej i zwilżonymi dłońmi formuję kuleczki, które wrzucam na gotującą się osoloną wodę. Gotuję ok. 2-3 min od wypłynięcia.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 6 min
Całkowity czas: 21 min
Ilość porcji: 30 sztuk