Jagodowy sernik na zimno

Stopień trudności: łatwy

W sezonie wykorzystuje jagody na przeróżne sposoby, tym razem przygotowałam pyszny owocowy sernik.
Wykorzystałam do przygotowania tylko 4 składników. Poza sezonem spokojnie możesz wykorzystać mrożone jagody- świetnie się tu sprawdzą.

Jagody są jednymi z moich ulubionych owoców i zawsze czekam na nie z niecierpliwością.
Przedstawiam Wam pyszny sernik totalnie jagodowy!

Ten sernik to jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie jagód. Jestem pewna, że zachwycisz nim wszystkich.

 

Składniki:

  • 800 g sera z wiaderka
  • 300 g jagód
  • 2 galaretki jagodowe

 

Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczam w 380 ml gorącej wody, studzę i czekam, aż zaczną tężeć. Ser mieszam z 280 ml galaretki oraz 200 g jagód, przelewam do tortownicy, na wierzch wykładam pozostałe jagody. Pozostawiam w lodówce do stężenia. Gdy sernik zacznie się  ścinać, wylewam na wierzch pozostałą galaretkę i schładzam najlepiej przez noc.

  

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 12 h
Całkowity czas: 12 h 15 min
Ilość porcji: 8 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book