Placuszki kefirowe

Stopień trudności: łatwy

Ekspresowe placuszki kefirowe są idealną propozycją na szybkie poranne śniadanie, ich przygotowanie jest tak szybkie, że nawet osoby, które mają na prawdę mało czasu, będą zadowolone.

Placuszki z kefiru są niezwykle delikatne  i miękkie, pokochają je dzieci i dorośli.

Podaję z dżemem i orzechami, ale idealnie sprawdzą się owoce i inne ulubione przez Ciebie dodatki.

 

Składniki:

  • 260 g gęstego kefiru
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • Pasta waniliowa

 

Przygotowanie:

Składniki dokładnie mieszam za pomocą rózgi kuchennej. Rozgrzaną patelnie spryskuję olejem w sprayu i wykładam ciasto za pomocą łyżki- smażę chwilę, aż ciasto zacznie się ścinać, wtedy przekręcam placuszki na drugą stronę i dosmażam.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 h
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 15 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book