Truskawkowy sernik na zimno

Stopień trudności: średni

Jest coraz cieplej i aż się chce zjeść pyszny owocowy sernik.
U mnie z wykorzystaniem tylko 4 składników.

Najlepszy sposób na wykorzystanie pysznych truskawek!

 

Składniki:

  •  3 galaretki truskawkowe
  •  1 kg twarogu z wiaderka
  •  200 g truskawek
  •  Biszkopty

 

Przygotowanie:

Na początku rozpuszczam 2 galaretki w 500 ml wody. Czekam, aż zacznie tężeć. Na dno tortownicy wykładam biszkopty. Polewam je już tężejącą galaretką, aby trochę nasiąkły i przykleiły się do formy. Część truskawek kroję drobno. Ser mieszam dokładnie z pozostałą galaretką i pokrojonymi truskawkami, czekam, aż zacznie się ścinać i wtedy przelewam go do tortownicy. Pozostawiam w lodówce do stężenia. W tym czasie rozpuszczam pozostałą galaretkę w 300 ml wody i studzę ją. Na wierzch ściętej masy serowej wykładam plastry truskawek i polewam ja odrobiną galaretki, aby się lekko przykleiły, zostawiam na kilka min i dolewam pozostałą galaretkę. Zostawiam na noc w lodówce do stężenia. 

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 12 h
Całkowity czas: 12 h 15 min
Ilość porcji: 12 porcji

 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media