Makaron w sosie szpinakowo-serowym

Stopień trudności: łatwy

 

Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych makaronów. Pyszny kremowy sos, soczysty kurczak. Jak tu się nie skusić?

Kostki rosołowe z dobrym składem możecie kupić w marketach na półach BIO.

Zapraszam Was po przepis na pyszny makaron:

 

Składniki:

  •  400 g makaronu
  •  250 ml bulionu/ 1 kostka bulionowa z dobrym składem rozpuszczona w 250 ml wody
  •  400 g mrożonego szpinaku
  •  2 ząbki czosnku
  •  1 łyżeczka masła
  •  250 g piersi kurczaka
  •  200 g śmietankowego serka topionego

 

Przygotowanie:

Makaron gotuję al dente. Czosnek przeciskam przez praskę i podsmażam na maśle, dodaję pokrojonego kurczaka, lekko podsmażam. Zalewam bulionem, czekam kilka min, aż kurczak dojdzie, dodaję mrożony szpinak, czekam, aż się rozpuści. Dodaje serek topiony i mieszam często do momentu, aż serek się rozpuści. Ugotowany makaron odcedzam i wrzucam ponownie do garnka, przelewam do niego sos i dokładnie mieszam. Podaję posypane podprażonymi orzechami.

  

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book