Naleśniki cytrynowe z miodem

Stopień trudności: łatwy

Weekend zaczęty takimi naleśnikami nie może być lepszy!

Tym razem zapraszam na cytrynowe naleśniki z miodem i pyłkiem pszczelim!

 

Składniki:

  •   1 szklanki mleka
  •   1,5 szklanki wody
  •   1 cytryna
  •   0,5 łyż soli
  •   1 łyż cukru
  •   250-300 g mąki

 

Przygotowanie:

Cytrynę sparzam i dokładnie myję. Ocieram z niej skórkę i wyciskam sok. Wszystkie składniki łączę ze sobą i dokładnie mieszam za pomocą miksera lub rózgi kuchennej. Mąkę dodaję stopniowo. Ciasto ma być dość rzadkie. Smażę na dobrze rozgrzanej patelni.
Podaję z miodem, skropione cytryną.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 15 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book