Stopień trudności: łatwy
Zapraszam Was po przepis na niskokaloryczny gulasz, pełen smaku oraz warzyw.
Idealny do placków ziemniaczanych, które znajdziecie na profilu. Świetnie sprawdzi się kaszami lub pieczywem. Do wyboru do koloru.
Gulasz jest niskokaloryczny i zaspokoi najbardziej wymagające kubki smakowe.
Składniki:
- 350 g cukinii
- 500 g papryki
- 60 g marchwi
- 80 g cebuli
- 500 g pieczarek
- 450 g mięsa wieprzowego z szynki
- 1 łyżka oleju
- 35 g musztardy
- 25 g mąki
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 300 g bulionu
- majeranek, słodka papryka, ostra papryka, sól
- 3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Mięso kroję drobniej, marynuję w musztardzie i sosie sojowym. Warzywa kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i podsmażam mięso na ciemnobrązowy kolor, kolejno dodaję warzywa od najtwardszych i każde przez chwilę podsmażam. Całość zalewam bulionem, doprawiam do smaku, dodaję koncentrat i duszę do miękkości mięsa. Jeśli macie szybkowar to polecam użycie go, wtedy całość dusimy ok. 30 min w szybkowarze. Gdy mięso zmięknie, można zagęścić sos, dodając mąkę wymieszaną w małej ilości zimnej wody.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 1 h 30 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 6 porcji