Niskokaloryczny gulasz

Stopień trudności: łatwy

Zapraszam Was po przepis na niskokaloryczny gulasz, pełen smaku oraz warzyw.

Idealny do placków ziemniaczanych, które znajdziecie na profilu. Świetnie sprawdzi się kaszami lub pieczywem. Do wyboru do koloru.

Gulasz jest niskokaloryczny i zaspokoi najbardziej wymagające kubki smakowe.

 

Składniki:

  •  350 g cukinii
  •  500 g papryki
  •  60 g marchwi
  •  80 g cebuli
  • 500 g pieczarek
  • 450 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 1 łyżka oleju
  • 35 g musztardy
  • 25 g mąki
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 300 g bulionu
  • majeranek, słodka papryka, ostra papryka, sól
  • 3 łyżki sosu sojowego

 

Przygotowanie:

Mięso kroję drobniej, marynuję w musztardzie i sosie sojowym. Warzywa kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i podsmażam mięso na ciemnobrązowy kolor, kolejno dodaję warzywa od najtwardszych i każde przez chwilę podsmażam. Całość zalewam bulionem, doprawiam do smaku, dodaję koncentrat i duszę do miękkości mięsa. Jeśli macie szybkowar to polecam użycie go, wtedy całość dusimy ok. 30 min w szybkowarze. Gdy mięso zmięknie, można zagęścić sos, dodając mąkę wymieszaną w małej ilości zimnej wody.

  

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 1 h 30 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 6 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media