Owsiane ciastka holenderki

Stopień trudności: średni

Kochani mam dla Was przepis na fenomenalne i zdrowe owsiane ciastka holenderki ?.
Owsiane ciastka z polewą czekoladową, lepiej być nie może!

Jak spróbujesz tych ciastek to na pewno je pokochasz

 

Składniki:

  •  250 g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
  •  100 g masła
  •  50 g erytrytolu
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  40 ml mleka
  •  Szczypta soli
  •  50 g czekolady gorzkiej

 

Przygotowanie:

Do mąki dodaję proszek do pieczenia, odrobinę soli, erytrytol. Dodaję masło, łączę wszystko widelcem, dodaję mleko i dokładnie wyrabiam. Ciasto spłaszczam i zawijam w folię, wkładam na 10 min do zamrażarki. Po tym czasie wyjmuje i rozwałkowuje pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, za pomocą szklanki wycinam ciastka. Nakłuwam je lekko widelcem. Piekę w 190 stopniach przez 20 min.
Po wystudzeniu smaruję rozpuszczoną czekoladą.

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 20 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book