Stopień trudności: łatwy
Pomysł na jutrzejszy obiad? Pyszne pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowym!
Delikatne, soczyste mięso i jędrne pieczarki. Coś pysznego!
Idealnym dodatkiem będą ziemniaki bądź ryż i pyszna surówka.
Zapraszam po przepis na pyszne pulpety wieprzowe:
Składniki:
Pulpety:
- 500 g mięsa wieprzowego
- 75 g cebuli
- 20 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka masła
- 70 ml rosołu/ wody
- Sól i pieprz
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 40 g cebuli
- Pęczek pietruszki
- 500 g pieczarek
- 1 łyżeczka masła
- 500 ml bulionu
- Sos sojowy, sól, pieprz
- 100 ml śmietanki/ mleka
- 20 g mąki
Przygotowanie:
Drobno pokrojoną cebulę podsmażam na maśle i zostawiam, aż przestygnie. Składniki na pulpety łączę ze sobą i dokładnie wyrabiam. Rosół lub wodę dodaję stopniowo. Wszystko ma się ładnie połączyć.
Robię pulpeciki i obgotowuje je w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem przez kilka minut aż się zetnie mięso.
Następnie przygotowuję bulion. Cebulę i czosnek podsmażam w garnku na maśle, dodaje pieczarki i smażę, aż stracą surowość, zalewam bulionem i doprawiam do smaku. Dodaje obgotowane pulpety i gotuję ok. 15 min. Po tym czasie zabielam sos śmietanką lub mlekiem oraz dodaje posiekaną pietruszkę. Jeśli sos będzie rzadki można go zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 25 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 4 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy