Pulpety w sosie pieczarkowym

 Stopień trudności: łatwy

Pomysł na jutrzejszy obiad? Pyszne pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowym!

Delikatne, soczyste mięso i jędrne pieczarki. Coś pysznego!
Idealnym dodatkiem będą ziemniaki bądź ryż i pyszna surówka.

Zapraszam po przepis na pyszne pulpety wieprzowe:

 

Składniki:

Pulpety:

  •  500 g mięsa wieprzowego
  •  75 g cebuli
  • 20 g bułki tartej
  •  1 jajko
  •  1 łyżeczka masła
  •  70 ml rosołu/ wody
  •  Sól i pieprz

Sos:

  •  2 ząbki czosnku
  •  40 g cebuli
  •  Pęczek pietruszki
  •  500 g pieczarek
  •  1 łyżeczka masła
  •  500 ml bulionu
  •  Sos sojowy, sól, pieprz
  •  100 ml śmietanki/ mleka
  •  20 g mąki

 

Przygotowanie:

Drobno pokrojoną cebulę podsmażam na maśle i zostawiam, aż przestygnie. Składniki na pulpety łączę ze sobą i dokładnie wyrabiam. Rosół lub wodę dodaję stopniowo. Wszystko ma się ładnie połączyć.
Robię pulpeciki i obgotowuje je w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem przez kilka minut aż się zetnie mięso.
Następnie przygotowuję bulion. Cebulę i czosnek podsmażam w garnku na maśle, dodaje pieczarki i smażę, aż stracą surowość, zalewam bulionem i doprawiam do smaku. Dodaje obgotowane pulpety i gotuję ok. 15 min. Po tym czasie zabielam sos śmietanką lub mlekiem oraz dodaje posiekaną pietruszkę. Jeśli sos będzie rzadki można go zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 25 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book