Mus czekoladowy z malinami

Stopień trudności: łatwy

Czekolada to szczęście. A połączenie czekolady z malinami to całkowity odlot!
Przygotowałam dla Was pyszny mus czekoladowy z malinami.

Gorzka czekolada oraz kwaśne maliny, czy może być coś smaczniejszego?

 

Składniki:

  •  1 tabliczka czekolady gorzkiej
  •  4 białka jajka
  •  200 g mrożonych malin
  •  2-3 łyżki nasion chia

 

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam. Jajka sparzam wrzątkiem. Białka ubijam na sztywną pianę. Czekoladę delikatnie łączę z białkami. Schładzam w lodówce. Maliny rozmrażam i blenduję, następnie przecieram przez sitko, aby pozbyć się ziaren. Do malin dodaję nasiona chia i mieszam co jakiś czas, aż całość zgęstnieje, następnie wykładam na mus czekoladowy. Podaję z tartą czekolada i malinami.

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book