Ciastka z twarogiem i rabarbarem

Stopień trudności: łatwy

Wiosno, wiosno ach to Ty! Cudownie Cię widzieć!
Mam dla Was pyszne ciastka z twarogiem i rabarbarem! Nie mogę się już doczekać kolejnych wypieków z rabarbarem! Te ciastka zniknęły w tempie ekspresowym! Lubicie rabarbar?

 

Składniki:

  •  250 g twarogu
  •  1 jajko
  •  1 pałka rabarbaru
  •  70 g erytrytolu
  •  1 op ciasta francuskiego

 

Przygotowanie:

Twaróg blenduję na gładką masę z żółtkiem i 50 g erytrytolu. Rabarbar kroję drobno i posypuję pozostałym erytrytolem. Odstawiam na bok.
Ciasto francuskie kroję w 5 pasów wzdłuż krótszego boku, jedną połowę nacinam w paski. Na połowę ciasta, która jest nienacięta, wykładam twaróg, na wierzch wykładam rabarbar. Zamykam ciastko stroną naciętą ciasta. Ciasto sklejam za pomocą widelca, smaruję pozostałym białkiem. Piekę 15-20 min w 220 stopniach.

  

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 5 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book