Chleb pszenny na drożdżach

Stopień trudności: średni

Przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych chlebów! Zachowuje świeżość aż kilka dni!

A do jego wykonania potrzeba minimum czasu i składników!

Zapraszam po przepis na pyszny chleb na drożdżach:

 

Składniki:

  •  350 ml letniej wody
  •  25 g drożdży
  •  400 g mąki
  •  Płaska łyżeczka soli
  •  0,5 łyżeczki cukru

 

Przygotowanie:

Na początku robię rozczyn, wodę mieszam z drożdżami, trzema łyżkami mąki i cukrem. Zostawiam na 10 min. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po tym czasie przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 1 h do wyrośnięcia. Ciasto jest bardzo lepiące. Przelewam do naczynia żaroodpornego lub tortownicy. Piekę w 200 stopniach przez ok. 40 min, do tzw. suchego patyczka.

 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Całkowity czas: 2 h

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book