Stopień trudności: średni
Przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych chlebów! Zachowuje świeżość aż kilka dni!
A do jego wykonania potrzeba minimum czasu i składników!
Zapraszam po przepis na pyszny chleb na drożdżach:
Składniki:
- 350 ml letniej wody
- 25 g drożdży
- 400 g mąki
- Płaska łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Na początku robię rozczyn, wodę mieszam z drożdżami, trzema łyżkami mąki i cukrem. Zostawiam na 10 min. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po tym czasie przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 1 h do wyrośnięcia. Ciasto jest bardzo lepiące. Przelewam do naczynia żaroodpornego lub tortownicy. Piekę w 200 stopniach przez ok. 40 min, do tzw. suchego patyczka.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Całkowity czas: 2 h