Biały sos do pizzy | Pizza ze szparagami

Stopień trudności: łatwy

Kochani mam dla Wam przepis na biały sos do pizzy!

Biały sos idealnie odmienia smak pizzy, smak jest delikatniejszy i idealnie pasuje do warzyw. Obecnie wykorzystuję go najczęściej do pizzy ze szparagami.

Idealnie sprawdzi się jako dip do warzyw lub pasta kanapkowa.

 

Składniki:

  •  200 g ricotty
  •  2 ząbki czosnku
  •  Kilka gałązek tymianku
  •  Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Czosnek przeciskam przez praskę, z gałązek tymianku ściągam listki. Czosnek i tymianek dodaję do ricotty i dokładnie mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Gotowy sos wykładam na pizzę i piekę zgodnie z instrukcją pieczenia pizzy.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Całkowity czas: 5 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book