Wegańska panna cotta

Stopień trudności: średni

Przygotowałam pyszny wegański deser w stylu panna cotty, do jego wykonania wykorzystałam migdałowy napój roślinny, który idealnie podkręca smak tego deseru.

Taka propozycja idealnie sprawdzi się jako deser dla gości oraz jak drugie śniadanie, również na wynos- wystarczy wtedy przygotować go w zamykanym słoiku.

Jeśli chcesz, żeby deser był całkowicie wegański, zamiast żelatyny użyj agaru.

 

Składniki:

  • 500 ml napoju roślinnego migdałowego
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g erytrytolu
  • 10 g żelatyny/ agar
  • ulubione owoce

Przygotowanie:

Napój roślinny podgrzewam razem z erytrytolem ale nie zagotowuję. Pozostawiam napoju ok 50 ml aby rozrobić w nim mąkę ziemniaczaną. Żelatynę zalewam niewielką ilością wody aby napęczniała. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w pozostałej ilości napoju i dodaję ją do pozostałego mleka- dokładnie mieszając za pomocą rózgi kuchennej. Pamiętam aby nie zagotować masy aby żelatyna nie straciła swoich właściwości żelujących. Następnie dodaję żelatynę, energicznie mieszam aż się rozpuści. Gotową masę przelewam do naczynek, schładzam i pozostawiam do stężenia w lodówce. Gdy deser będzie gotowy, przygotowuję mus, rozdrabniam za pomocą widelca owoce, wykładam do naczynia z panna cottą i przyozdabiam owocami.

  

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 15 min
Ilość porcji: 4 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media