Stopień trudności: średni
Przygotowałam pyszny wegański deser w stylu panna cotty, do jego wykonania wykorzystałam migdałowy napój roślinny, który idealnie podkręca smak tego deseru.
Taka propozycja idealnie sprawdzi się jako deser dla gości oraz jak drugie śniadanie, również na wynos- wystarczy wtedy przygotować go w zamykanym słoiku.
Jeśli chcesz, żeby deser był całkowicie wegański, zamiast żelatyny użyj agaru.
Składniki:
- 500 ml napoju roślinnego migdałowego
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 60 g erytrytolu
- 10 g żelatyny/ agar
- ulubione owoce
Przygotowanie:
Napój roślinny podgrzewam razem z erytrytolem ale nie zagotowuję. Pozostawiam napoju ok 50 ml aby rozrobić w nim mąkę ziemniaczaną. Żelatynę zalewam niewielką ilością wody aby napęczniała. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w pozostałej ilości napoju i dodaję ją do pozostałego mleka- dokładnie mieszając za pomocą rózgi kuchennej. Pamiętam aby nie zagotować masy aby żelatyna nie straciła swoich właściwości żelujących. Następnie dodaję żelatynę, energicznie mieszam aż się rozpuści. Gotową masę przelewam do naczynek, schładzam i pozostawiam do stężenia w lodówce. Gdy deser będzie gotowy, przygotowuję mus, rozdrabniam za pomocą widelca owoce, wykładam do naczynia z panna cottą i przyozdabiam owocami.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 15 min
Ilość porcji: 4 porcje