Stopień trudności: średni

Próbujecie czasem wegańskiej kuchni? W moim domu coraz częściej stawiamy na posiłki roślinne i spożywanie ich sprawia nam olbrzymią przyjemność.

To pyszne burrito przygotowałam, wykorzystując resztki z lodówki i zamrażarki, wyszło bardzo pysznie.
Zamiast klasycznego mięsa przygotowałam mielone tofu, które do złudzenia przypomina mięso- jeśli jeszcze nie próbowałaś, koniecznie daj mu szansę.

Zapraszam po przepis na wegańskie buritto.

 

Składniki:

  • 180 g tofu naturalnego
  • 50 g cebuli
  • 4 łyżeczki przyprawy adobo
  • 100 g fasoli z puszki
  • 50 g groszku z puszki
  • 50 g kukurydzy
  • 100 g brokułu
  • 100 g ryżu
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 100 g śmietanki kokosowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 4 placków tortilli
  • Sałata lodowa
  • Sól

 

Przygotowanie:

Tofu rozdrabniam dłońmi na drobne kawałki, które przypominają mięso mielone z doprawiam 3 łyżeczkami przyprawy adobo i sosem sojowym. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę i brokuł kroję drobno. Na oleju podsmażam cebulę, a gdy się zeszkli, dodaję brokuł, doprawiam koncentratem pomidorowym i 1 łyżeczką przyprawy adobo, dodaję groszek, kukurydzę i fasolę. Smażę jeszcze 2 minuty. Warzywa przesypuję do miski i na tej samej patelni podsmażam tofu, aby przypominało mięso mielone. Usmażone tofu łącze z warzywami, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Ryż doprawiam śmietanką kokosową.
Następnie przechodzę do składania burrito. Na tortille wykładam liść sałaty, ryż i tofu z warzywami, przykrywam liściem sałaty i ciasno zawijam. Gotowe tortille grilluję na suchej patelni.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book