Stopień trudności: średni
Niezwykle kruche ciasto rozpływające się w ustach, połączone z kwaskowymi śliwkami jest idealnym dodatkiem do porannej kawy.
To ciasto skradnie serca dużych i małych. Idealnie słodkie na pewno zaspokoi najbardziej wymagające kubki smakowe.
Zapraszam Cię po przepis na kruche ciasto ze śliwkami.
Składniki:
- 350 g mąki
- 150 g masła
- 4 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
- 100 g erytrytolu
Przygotowanie:
Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i erytrytolem- dokładnie mieszam. Dodaję żółtka i pokrojone w kostkę masło. Zagniatam gładkie ciasto, które dzielę na dwie części- większą i mniejszą, zawijam je w folię i schładzam 15 min w zamrażarce. W tym czasie śliwki kroję na pół i wydrążam pestkę. Blaszkę 17 × 17 cm wykładam równą warstwą ciasta- wykorzystuję do tego większą część ciasta i nakłuwam widelcem. Na wierzch wykładam śliwki, a na śliwki kruszę pozostałe ciasto. Piekę w 180 stopniach przez 45 min.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 9 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy