Kruche ciasto ze śliwkami

Stopień trudności: średni

Niezwykle kruche ciasto rozpływające się w ustach, połączone z kwaskowymi śliwkami jest idealnym dodatkiem do porannej kawy.

To ciasto skradnie serca dużych i małych. Idealnie słodkie na pewno zaspokoi najbardziej wymagające kubki smakowe.

Zapraszam Cię po przepis na kruche ciasto ze śliwkami.

 

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek
  • 100 g erytrytolu

 

Przygotowanie:

Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i erytrytolem- dokładnie mieszam. Dodaję żółtka i pokrojone w kostkę masło. Zagniatam gładkie ciasto, które dzielę na dwie części- większą i mniejszą, zawijam je w folię i schładzam 15 min w zamrażarce. W tym czasie śliwki kroję na pół i wydrążam pestkę. Blaszkę 17 × 17 cm wykładam równą warstwą ciasta- wykorzystuję do tego większą część ciasta i nakłuwam widelcem. Na wierzch wykładam śliwki, a na śliwki kruszę pozostałe ciasto. Piekę w 180 stopniach przez 45 min.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 9 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media