Stopień trudności: średni
W moim domu największą sympatią cieszą się różne rodzaje brownie.
Tym razem przygotowałam pyszne, kremowe brownie z cukinii, którego koniecznie musisz spróbować.
Składniki:
- 400 g cukinii
- 120 g mąki
- 240 g banana
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- 75 g masła orzechowego
- 150 g daktyli
Do ozdoby:
- czekolada gorzka
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
Daktyle namaczam we wrzątku.
Cukinie ścieram na tarce o drobnych oczkach lekko sole i odstawiam, aż puści wodę, następnie bardzo mocno i dokładnie ją odciskam. Daktyle odsączam z nadmiaru wody i blenduję je razem z bananem. Do blendera dodaję pozostałe składniki i blenduję na gładką jednolitą masę. Masę przelewam do formy (u mnie 17 × 17), wygładzam i posypuję czekolada oraz pokruszonym orzechami włoskimi. Piekę w 180 stopniach przez 30 min. Gotowe brownie schładzam i podaję.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 9 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy