Stopień trudności: średni

W moim domu największą sympatią cieszą się różne rodzaje brownie.
Tym razem przygotowałam pyszne, kremowe brownie z cukinii, którego koniecznie musisz spróbować. 

 

Składniki:

  •  400 g cukinii
  • 120 g mąki
  • 240 g banana
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • 75 g masła orzechowego 
  • 150 g daktyli 

Do ozdoby:

  • czekolada gorzka
  • orzechy włoskie

 

Przygotowanie:

Daktyle namaczam we wrzątku.
Cukinie ścieram na tarce o drobnych oczkach lekko sole i odstawiam, aż puści wodę, następnie bardzo mocno i dokładnie ją odciskam. Daktyle odsączam z nadmiaru wody i blenduję je razem z bananem. Do blendera dodaję pozostałe składniki i blenduję na gładką jednolitą masę. Masę przelewam do formy (u mnie 17 × 17), wygładzam i posypuję czekolada oraz pokruszonym orzechami włoskimi. Piekę w 180 stopniach przez 30 min. Gotowe brownie schładzam i podaję.  

 

———

Czas przygotowania: 10 min

Czas oczekiwania: 15 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 9 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book