Zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami

Stopień trudności: łatwy

Kanaki w innej formie? Czemu nie? Pyszne zapiekanki, do których możemy dodać ulubione dodatki, które za każdym razem zmieniają ich smak.

Przepyszne urozmaicenie śniadania i kolacji, które będzie smakować każdemu.

 

Składniki:

  • 110 g kiełbasy 
  • 40 g cebuli
  • 160 g pieczarek
  •  7 kromek chleba
  •  50 g tartego sera mozzarella
  •  25 g majonezu
  • 5 g natki pietruszki 

 

Przygotowanie:

Cebulę, pieczarki i kiełbasę kroję drobno. Na suchej patelni podsmażam kiełbasę, gdy się ze złoci dodaję do niej cebulę i pieczarki, duszę aż pieczarki stracą surowość, a woda odparuje. Do podsmażonej kiełbasy dodaję posiekaną natkę pietruszki i majonez, dokładnie mieszam. Gotowy farsz układam na kromkach chleba, posypuję tartym serem i piekę w 200 stopniach przez ok. 7-10 minut. Gotowe podaję z ketchupem. 

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 7 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book