Stopień trudności: łatwy

Krokiety z kurczakiem są idealną propozycją na wykorzystanie resztek mięsa i warzyw z rosołu.

Pyszny i pożywny obiad. Jeśli lubisz, możesz za panierować je w bułce tartej, ja wolę wersję bez panierki i taką możecie zobaczyć na zdjęciu ☺

 

Składniki:

  • Naleśniki (przepis na blogu)
  • 40 g cebuli
  • 40 g marchewki
  • 30 g pietruszki
  • 130 g mięsa z kurczaka
  • 5 g natki pietruszki 

 

Przygotowanie:

Naleśniki przygotowuję według ulubionego przepisu. Moje składniki na farsz ugotowałam wcześniej w rosole. Po przestygnięciu wszystkie składniki kroję drobno. Na naleśnik wykładam część farszu, rozprowadzam równo po całym naleśniku i zawijam krokieta. Tak przygotowane krokiety obsmażam na suchej patelni i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas smażenia: 5 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book