Makaron ze szpinakiem

Stopień trudności: średni

Makarony są idealną propozycją na obiady i kolacje. Pyszne i pożywne, możemy w nich przemycić wiele smaków i wartości odżywczych.  Tym razem proponuję Ci pełen smaku makaron z białym sosem z ricotty.

 

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 15 g suszonych pomidorów bez zalewy
  • 250 g ricotty
  • 150 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka przyprawy do mięs (przepis znajdziesz w mojej książce)
  • 100 ml wody z makaronu

 

Przygotowanie:

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiam wodę z gotowania makaronu. Kurczaka kroję drobno, doprawiam do smaku. Na oleju podsmażam cebulę i czosnek, gdy stracą surowość, dodaję mięso. Gdy mięso się usmaży, dodaję szpinak i pokrojone drobniej suszone pomidory. Ricottę mieszam z wodą z makaronu, tworząc w ten sposób sos. Do mięsa dodaję sos, gotuję kilka minut, aby się zredukował. W razie  potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media