Stopień trudności: łatwy

Pyszna słodka propozycja na każdy posiłek. W moim przypadku wykorzystałam śliwki, ale równie dobrze sprawdzą się truskawki lub morele.

Jest to także idealny sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków.

 

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 3 śliwki
  • 1 jajko
  • 90 g mąki
  • 10 g cukru pudru

 

Przygotowanie:

Śliwki nacinam i wyciągam pestkę, nie przekrawam do końca. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję jajko, mąkę i cukier puder. Zagniatam gładkie i jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto dzielę na 3 części. Każdą część spłaszczam i na środku układam śliwkę i zamykam ją w cieście, tworząc knedel. Tak przygotowane knedle gotuję w lekko osolonym wrzątku przez 15 minut. Gotowe podaję z jogurtem i cukrem.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość sztuk: 3 sztuki

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book