Stopień trudności: łatwy
Pyszna słodka propozycja na każdy posiłek. W moim przypadku wykorzystałam śliwki, ale równie dobrze sprawdzą się truskawki lub morele.
Jest to także idealny sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków.
Składniki:
- 250 g ziemniaków
- 3 śliwki
- 1 jajko
- 90 g mąki
- 10 g cukru pudru
Przygotowanie:
Śliwki nacinam i wyciągam pestkę, nie przekrawam do końca. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję jajko, mąkę i cukier puder. Zagniatam gładkie i jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto dzielę na 3 części. Każdą część spłaszczam i na środku układam śliwkę i zamykam ją w cieście, tworząc knedel. Tak przygotowane knedle gotuję w lekko osolonym wrzątku przez 15 minut. Gotowe podaję z jogurtem i cukrem.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość sztuk: 3 sztuki