Smażone ziemniaki

Stopień trudności: łatwy

Ziemniaczki te to idealny sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków, które zostaną z obiadu. 

Wystarczy je doprawić i podsmażyć- dzięki temu zyskujemy zupełnie inne ziemniaki, które sprawdzą się na obiad i kolację.

 

Składniki:

  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • Ulubiona przyprawy do ziemniaków (przepis na blogu)
  • 1 łyżka oleju

 

Przygotowanie:

Ziemniaki myję, osuszam i kroję drobniej. Obtaczam w przyprawie oraz oliwie. Gdy ziemniaki będą obtoczone w przyprawach, dodaję mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszam. Gotowe ziemniaki wykładam jedną warstwą na blaszce do pieczenia (bez płynu który zbierze się w misce). Piekę w 180 stopniach przez ok. 50 min, aż ziemniaki będą miękkie. W trakcie pieczenia przewracam raz na drugą stronę. Podaje z ulubionymi dodatkami.

 

———

Czas przygotowania: 1 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 11 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book