Sos z sera pleśniowego

Stopień trudności: łatwy

Pyszny sos, który idealnie sprawdzi się jako przekąska w połączeniu z warzywami lub nachosami. Jest idealny jako dodatek do makaronów i sałatek.

Sos z sera pleśniowego po wystudzeniu tężeje.

 

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego blue
  • 100 g śmietany 18%

 

Przygotowanie:

Ser rozdrabniam i przekładam do garnka, dodaję śmietanę i na małym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 

 

———

Czas przygotowania: 1 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 6 min
Ilość porcji: 200 g sosu

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book