Placek drożdżowy z kruszonką

Stopień trudności: średni

Miękkie, puszyste i delikatne ciasto drożdżowe, które rozpływa się w ustach.  Ciasta drożdżowe są moimi ulubionymi wypiekami, nic nie równa się z tym pysznym i cudownym ciastem.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 14 g drożdży suszonych
  • 40 g cukru
  • Szczypta soli
  • 320 g mleka
  • 50 g masła

Kruszonka:

  • 40 g masła
  • 70 g mąki
  • 30 g cukru

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, dodaję drożdże, cukier, szczyptę soli, mleko i wyrabiam ciasto kilka minut ręcznie lub z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1 h. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę, zagniatając razem składniki na kruszonkę- tak przygotowaną kruszonkę pozostawiam w lodówce. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, każdą formuję w bułeczki i układam w tortownicy. Zostawiam pod przykryciem na 10 minut, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Tak przygotowaną drożdżówkę posypuję kruszonką. Piekę przez 30-35 min, grzanie góra-dół.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Całkowity czas: 2 h
Ilość porcji: 8 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book