Pulpety z dorsza | Pepco Peter Cook Marble

Stopień trudności: średni

Zapraszam Cię po przepis na bardzo wilgotne i delikatne pulpety rybne, w kremowym i aksamitnym sosie.

Pulpety są miękkie i rozpływające się w ustach. Koniecznie musisz ich spróbować 🙂

 

Składniki:

Pulpety:

  • 400 g fileta dorsza bez skóry
  • 25 g cebuli
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • 10 ml soku z cytryny
  • 15 g masła
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 10 g mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sos:

  • 30 g cebuli
  • 150 ml śmietanki
  • natka pietruszki
  • 10 g oleju
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Filet dorsza oczyszczam z ości, kroję w mniejsze kawałki i przekładam do blendera. Cebulę podsmażam na maśle, aż się zeszkli. Podsmażoną cebulę dodaję do blendera. Następnie dodaję, jajko, cytrynę, sól, pieprz, bułkę tartą i blenduję na jednolitą masę. Natkę pietruszki drobno siekam i mieszam z masą za pomocą łyżki. Zwilżonymi dłońmi formuję pulpety, obtaczam je w mące i smażę na dobrze rozgrzanym oleju. W międzyczasie przygotowuję sos śmietanowy. Na oleju podsmażam cebulę, dodaję śmietankę i lekko redukuję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję natkę pietruszki. Do tak przygotowanego sosu dodaję pulpety, duszę je kilka minut i podaję z ulubionymi dodatkami.

 

 ———
Czas przygotowania: 10 min
Czas smażenia: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 10 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book