Drożdżowy chlebek szpinakowy

 Stopień trudności: łatwy

Pyszne i delikatne drożdżowe ciasto, które  zachwyca swoim niecodziennym kolorem. Ten kolor udało mi się uzyskać dzięki dokładnemu zblenowaniu szpinaku.

Smak szpinaku jest niewyczuwalny. Jestem pewna, że zachwycisz tym ciastem każdą osobę, która poczęstujesz tym ciastem 🙂

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 5 g drożdży suszonych
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 100 g szpinaku
  • szczypta soli
  • 30 g masła
  • 150 ml mleka
  • 10 g płatków migdałów 

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam. Szpinak i jajko dokładnie blenduję, aby szpinak mocno się rozdrobnił. Mąkę przesiewam do miski, dodaję drożdże, wlewam letnie mleko, dodaję cukier, szczyptę soli, szpinak i wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na około 1 h. Gdy ciasto wyrośnie, przekładam je bezpośrednio do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie dość lepiące. Wierzch ciasta posypuję płatkami migdałów. Piekę przez 30 min w 200 stopniach, grzanie góra-dół.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 10 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media