Stopień trudności: łatwy
Pyszne i delikatne drożdżowe ciasto, które zachwyca swoim niecodziennym kolorem. Ten kolor udało mi się uzyskać dzięki dokładnemu zblenowaniu szpinaku.
Smak szpinaku jest niewyczuwalny. Jestem pewna, że zachwycisz tym ciastem każdą osobę, która poczęstujesz tym ciastem 🙂
Składniki:
- 300 g mąki
- 5 g drożdży suszonych
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 100 g szpinaku
- szczypta soli
- 30 g masła
- 150 ml mleka
- 10 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam. Szpinak i jajko dokładnie blenduję, aby szpinak mocno się rozdrobnił. Mąkę przesiewam do miski, dodaję drożdże, wlewam letnie mleko, dodaję cukier, szczyptę soli, szpinak i wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na około 1 h. Gdy ciasto wyrośnie, przekładam je bezpośrednio do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie dość lepiące. Wierzch ciasta posypuję płatkami migdałów. Piekę przez 30 min w 200 stopniach, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 10 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy