Drożdżowy chlebek szpinakowy

 Stopień trudności: łatwy

Pyszne i delikatne drożdżowe ciasto, które  zachwyca swoim niecodziennym kolorem. Ten kolor udało mi się uzyskać dzięki dokładnemu zblenowaniu szpinaku.

Smak szpinaku jest niewyczuwalny. Jestem pewna, że zachwycisz tym ciastem każdą osobę, która poczęstujesz tym ciastem 🙂

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 100 g szpinaku
  • szczypta soli
  • 30 g masła
  • 150 ml mleka
  • 10 g płatków migdałów 

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam. Szpinak i jajko dokładnie blenduję, aby szpinak mocno się rozdrobnił. Mąkę przesiewam do miski, dodaję drożdże, wlewam letnie mleko, dodaję cukier, szczyptę soli, szpinak i wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na około 1 h. Gdy ciasto wyrośnie, przekładam je bezpośrednio do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie dość lepiące. Wierzch ciasta posypuję płatkami migdałów. Piekę przez 30 min w 200 stopniach, grzanie góra-dół.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book