Sałatka z brokułem i białą kiełbasą

Stopień trudności: łatwy

Pyszne i delikatne drożdżowe ciasto, które  zachwyca swoim niecodziennym kolorem. Ten kolor udało mi się uzyskać dzięki dokładnemu zblenowaniu szpinaku.

Smak szpinaku jest niewyczuwalny. Jestem pewna, że zachwycisz tym ciastem każdą osobę, która poczęstujesz tym ciastem 🙂

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 brokuł
  • 100 g kukurydzy
  • 2 kawałki kiełbasy białej parzonej
  • 100 g pomidorków
  • sól, pieprz

Sos chrzanowy:

  • 60 g jogurtu
  • 40 g majonezu
  • 15 g chrzanu
  • koperek

 

Przygotowanie:

Jajka gotuję na twardo. Brokuł dzielę na różyczki “na jeden kęs”, obgotowuję je ok. 3 minut, a następnie przelewam zimną wodą- dzięki temu brokuł zachowa piękny kolor. Kiełbasę kroję w plastry, pomidorki przekrawam na pół, jajka kroję w ćwiartki. W międzyczasie przygotowuję sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Wszystkie składniki na sałatkę układam w docelowym naczyniu, całość polewam sosem i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 7 min
Całkowity czas: 22 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book