Stopień trudności: łatwy
Mam dla Ciebie kolejne propozycje na faszerowane jajka. Będą idealną przekąską nie tylko na Wielkanoc. Wykorzystując niewielką ilość składników, możesz przygotować kilka różnych smaków. Dzięki temu urozmaicisz podawane przekąski, a każdy znajdzie coś dla siebie 🙂
Składniki:
- jajka
Farsz awokado:
- awokado
- halapenio
- szczypior
- majonez
- sól, pieprz
Farsz suszone pomidory:
- suszone pomidory z oleju
- ser feta
- majonez
- sól, pieprz
Farsz tuńczyk:
- tuńczyk w sosie własnym
- majonez
- sos sriracha
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotuję na twardo. Wykorzystuję tyle jajek, ile potrzebuję. Kolejno przygotowuję farsze.
Farsz awokado: awokado rozdrabiam widelcem. Halapenio i szczypiorek kroję drobno. Jajka przekrawam na pół, wyjmuję żółtka- uważam, aby nie uszkodzić białka. Przygotowane awokado, halapenio i szczypiorek mieszam razem z żółtkami, doprawiam do smaku majonezem, solą i pieprzem. Białka wypełniam farszem i podaję.
Farsz suszone pomidory: suszonek pomidory kroję bardzo drobno, fetę rozkruszam. Jajka przekrawam na pół, wyjmuję żółtka- uważam, aby nie uszkodzić białka. Przygotowane suszone pomidory i ser feta mieszam razem z żółtkami, doprawiam do smaku majonezem, solą i pieprzem. Białka wypełniam farszem i podaję.
Farsz tuńczyk: koperek siekam drobno, tuńczyka odsączam. Jajka przekrawam na pół, wyjmuję żółtka- uważam, aby nie uszkodzić białka. Przygotowanego tuńczyka i koperek mieszam razem z żółtkami, doprawiam do smaku majonezem, solą i pieprzem. Białka wypełniam farszem i podaję.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 7 min
Całkowity czas: 27 min