Jajka faszerowane awokado, suszone pomidory, tuńczyk

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie kolejne propozycje na faszerowane jajka. Będą idealną przekąską nie tylko na Wielkanoc. Wykorzystując niewielką ilość składników, możesz przygotować kilka różnych smaków. Dzięki temu urozmaicisz podawane przekąski, a każdy znajdzie coś dla siebie 🙂

 

Składniki:

  • jajka

Farsz awokado:

  • awokado
  • halapenio
  • szczypior
  • majonez
  • sól, pieprz

Farsz suszone pomidory:

  • suszone pomidory z oleju
  • ser feta
  • majonez
  • sól, pieprz

Farsz tuńczyk:

  • tuńczyk w sosie własnym
  • majonez
  • koperek
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka gotuję na twardo. Wykorzystuję tyle jajek, ile potrzebuję. Kolejno przygotowuję farsze.

Farsz awokado: awokado rozdrabiam widelcem. Halapenio i szczypiorek kroję drobno. Jajka przekrawam na pół, wyjmuję żółtka- uważam, aby nie uszkodzić białka. Przygotowane awokado, halapenio i szczypiorek mieszam razem z żółtkami, doprawiam do smaku majonezem, solą i pieprzem. Białka wypełniam farszem i podaję.

Farsz suszone pomidory: suszonek pomidory kroję bardzo drobno, fetę rozkruszam. Jajka przekrawam na pół, wyjmuję żółtka- uważam, aby nie uszkodzić białka. Przygotowane suszone pomidory i ser feta mieszam razem z żółtkami, doprawiam do smaku majonezem, solą i pieprzem. Białka wypełniam farszem i podaję.

Farsz tuńczyk: koperek siekam drobno, tuńczyka odsączam. Jajka przekrawam na pół, wyjmuję żółtka- uważam, aby nie uszkodzić białka. Przygotowanego tuńczyka i koperek mieszam razem z żółtkami, doprawiam do smaku majonezem, solą i pieprzem. Białka wypełniam farszem i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 7 min
Całkowity czas: 27 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book