Delikatny sernik kajmakowy

Stopień trudności: średni

Kremowy delikatny sernik o nietypowym smaku. Do jego przygotowania wykorzystałam dojrzałe banany, z których chciałam przygotować coś innego niż chlebek bananowy.

Sernik cudownie sprawdzi się na świątecznym stole, zachwycisz jego smakiem każdego.

 

Składniki:

Masa:

  • 800 g serka naturalnego homogenizowanego
  • 300 g kajmaku
  • ekstrat waniliowy
  • 40 g mąka ziemniaczana
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła

Spód:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 g herbatników

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 18 cm. Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę herbatniki, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję spód, dociskając ciastka, tworząc równy cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Za pomocą rózgi kuchennej mieszam ze sobą składniki na masę. Ser przelewam na podpieczony spód i piekę 50 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Sernik upiecze, pozostawiam go do przestygnięcia w piekarniku. Gdy ostygnie, schładzam go w lodówce. Schłodzoną sernik z brzegu smaruję kajmakiem, posypuję prażonymi płatkami migdałów i świeżymi owocami.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 10 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book