Delikatny sernik kajmakowy

Stopień trudności: łatwy

Poznaj najlepszy przepis na sernik! ❤

Co powiesz na serniczek na weekend? Idealnie kremowy sernik kajmakowy z serków homogenizowanych. Najlepszy na świecie 🤩
I przygotujesz bez użycia miksera.

Sernik cudownie sprawdzi się na świątecznym stole, zachwycisz jego smakiem każdego.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Masa:

  • 1 kg serka naturalnego homogenizowanego/twarogu z wiaderka
  • 300 g kajmaku
  • ekstrat waniliowy
  • 40 g mąka ziemniaczana
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła

Spód:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 g herbatników

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 22 cm. Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę herbatniki, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję spód, dociskając ciastka, tworząc równy cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Za pomocą rózgi kuchennej mieszam ze sobą składniki na masę. Ser przelewam na podpieczony spód i piekę 50 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Sernik upiecze, pozostawiam go do przestygnięcia w piekarniku. Gdy ostygnie, schładzam go w lodówce. Schłodzoną sernik z brzegu smaruję kajmakiem, posypuję prażonymi płatkami migdałów i świeżymi owocami.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 10 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media