Sernik Izaura

Stopień trudności: średni

Obłędny kremowy sernik i pyszne ciasto czekoladowe są połączeniem idealnym.

Czy jest tu ktoś, kto nie zna sernika Izaura? Nawet jeśli go znasz to koniecznie musisz zrobić go na nadchodzące święta

Niewątpliwie serniki są moimi ulubionymi ciastami 🙂 

 

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 130 g mąki 
  • 50 g cukru drobnego Diamant
  • 20 g kakao
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml wody

Sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego 
  • 70 g cukru drobnego Diamant
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • ziarna wanilii

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na początku przygotowuję ciasto czekoladowe. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Masło, cukier, kakao, wodę łączę ze sobą w garnku i podgrzewam 5 min, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Po ostudzeniu dodaję żółtka, mieszam na jednolitą masę. Dodaję mąkę, mieszam dokładnie i dodaję pianę z białek, delikatnie mieszając. Następnie przygotowuję masę serową.

Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Żółtka oraz cukier i wanilię miksuję na puszystą masę, następnego dodaję rozpuszczone masło. Kolejno dodaję twaróg i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam. Na końcu partiami dodaję sztywną piane z białek i delikatnie połączyć z serem.

Większą część ciasta czekoladowego przelewam do formy (28 × 19), następnie wylewam masę serową, a na wierzchu robię kleksy z masy czekoladowej. Tak przygotowane ciasto piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 50 minut.

Upieczony sernik schładzam w piekarniku, a następnie  w lodówce.

Chcę zaprosić Cię do udziału w ogólnopolskiej akcji organizowanej przez slodkielaczy_diamant. Wybierając Cukier Drobny, wspólnie pomagamy dzieciom z SOS Wioski Dziecięce. Dodatkowo za każde opublikowane zdjęcie z widocznym Cukrem Drobnym, i hashtagami #drobnawielkamoc oraz #slodkielaczy, stowarzyszeniu SOS Wioski Dziecięce zostanie przekazana 1zł.

W okresie świątecznym przygotowujemy słodkie wypieki, w ten sposób w łatwy sposób możemy dołożyć swoją cegiełkę. Wystarczy, że użyjesz do swoich wypieków cukier drobny Diamant. Pomóżmy razem pomagać.

Więcej o całej akcji możesz przeczytać na stronie wiosna.slodkielaczy.pl

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 20 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media