Czekoladowy likier jajeczny

Stopień trudności: średni

Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez likieru domowej roboty. W tym roku zdecydowałam się na smak czekoladowy. Przygotowałam klasyczny likier jajeczny, który sam w sobie jest przepyszny. Jednak tym razem dodałam do niego rozpuszczonej czekolady.
Jestem pewna, że osłodzi nam święta. 

 

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 100 ml wódki
  • 150 ml mleka zagęszczonego/skondensowane niesłodzonego
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

Jajka sparzam wrzątkiem. Oddzielam żółtka od białek i żółtka ubijam z cukrem pudrem, na puszystą masę. Stopniowo, powoli wlewam mleko zagęszczone. Ubijam do połączenia. Bardzo powoli wlewam wódkę, cały czas miksując. Czekoladę rozpuszczam. Rozpuszczoną czekoladę delikatnie dodaję do masy jajecznej, cały czas miksuję.
Gotowy likier przelewam do butelki i schładzam.
Likier po schłodzeniu zgęstnieje, jeśli będzie zbyt gęsty, wystarczy go lekko podgrzać.

Przechowuję w chłodnym miejscu.

 

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Całkowity czas: 20 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media