Czekoladowy likier jajeczny

Stopień trudności: średni

Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez likieru domowej roboty. W tym roku zdecydowałam się na smak czekoladowy. Przygotowałam klasyczny likier jajeczny, który sam w sobie jest przepyszny. Jednak tym razem dodałam do niego rozpuszczonej czekolady.
Jestem pewna, że osłodzi nam święta. 

 

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 100 ml wódki
  • 150 ml mleka zagęszczonego/skondensowane niesłodzonego
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

Jajka sparzam wrzątkiem. Oddzielam żółtka od białek i żółtka ubijam z cukrem pudrem, na puszystą masę. Stopniowo, powoli wlewam mleko zagęszczone. Ubijam do połączenia. Bardzo powoli wlewam wódkę, cały czas miksując. Czekoladę rozpuszczam. Rozpuszczoną czekoladę delikatnie dodaję do masy jajecznej, cały czas miksuję.
Gotowy likier przelewam do butelki i schładzam.
Likier po schłodzeniu zgęstnieje, jeśli będzie zbyt gęsty, wystarczy go lekko podgrzać.

Przechowuję w chłodnym miejscu.

 

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Całkowity czas: 20 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book