Stopień trudności: średni
Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez likieru domowej roboty. W tym roku zdecydowałam się na smak czekoladowy. Przygotowałam klasyczny likier jajeczny, który sam w sobie jest przepyszny. Jednak tym razem dodałam do niego rozpuszczonej czekolady.
Jestem pewna, że osłodzi nam święta.
Składniki:
- 3 żółtka
- 100 ml wódki
- 150 ml mleka zagęszczonego/skondensowane niesłodzonego
- 70 g cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Jajka sparzam wrzątkiem. Oddzielam żółtka od białek i żółtka ubijam z cukrem pudrem, na puszystą masę. Stopniowo, powoli wlewam mleko zagęszczone. Ubijam do połączenia. Bardzo powoli wlewam wódkę, cały czas miksując. Czekoladę rozpuszczam. Rozpuszczoną czekoladę delikatnie dodaję do masy jajecznej, cały czas miksuję.
Gotowy likier przelewam do butelki i schładzam.
Likier po schłodzeniu zgęstnieje, jeśli będzie zbyt gęsty, wystarczy go lekko podgrzać.
Przechowuję w chłodnym miejscu.
———
Czas przygotowania: 20 min
Całkowity czas: 20 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy