Stopień trudności: łatwy

Kolejną pyszną inspiracją na sylwestra oraz inne okazje, która nie zajmuje dużo czasu są koreczki z chrupiącym tofu ?
Chrupiące tofu, słodkie winogrono i słona oliwka są świetnym połączeniem smakowym
Zdrowe przekąski są świetnym urozmaiceniem imprezowych potraw. Jakie przekąski lubisz najbardziej?

 

Składniki:

Koreczki:

  • 200 g tofu
  • 90 g winogron bezpestkowych
  • 50 g oliwek
  • 15 g mąki ziemniaczanej

Marynata do tofu:

  • 20 ml sosu sojowego
  • 40 ml wody
  • 5 ml oliwy
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

 

Przygotowanie:

Składniki na marynatę łączę dokładnie ze sobą i przekładam do nich pokrojone w kostkę tofu. Tofu marynuję ok 1 h co jakiś czas mieszając. Po tym czasie tofu wyjmuję z marynaty i obtaczam w mące ziemniaczanej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Na wykałaczkę nadziewam tofu, oliwkę i winogrono. Gotowe koreczki podaję.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 1 h 15  min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book