Oleje tłoczone na zimno | Pasieki Sadowskich | Sałatka w greckim stylu

Stopień trudności: łatwy

Mam dziś przyjemność przedstawić Wam nowy produkt w ofercie Pasiek Sadowskich , są to naturalne oleje roślinne z pierwszego tłoczenia, wytwarzane przez małą rodzinną firmę i tłoczone w małej manufakturze. Poniżej znajdziesz kilka informacji na temat olejów roślinnych oraz o poszczególnych olejach z oferty Pasiek Sadowskich . Zapraszam Cię również po przepis na pyszną sałatkę w greckim stylu z wykorzystaniem oleju lnianego tłoczonego na zimno- przepis znajdziesz w tym wpisie.

Oleje roślinne tłoczone na zimno, czy warto?

Jasne,  że warto!  Najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest spożywanie tłuszczów roślinnych, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe.

Spożywanie tłuszczów jest bardzo kluczowe w zdrowej i zbilansowanej diecie. Tłuszcze są nie tylko nośnikiem smaku, ale również dzięki temu makroskładnikowi naszej diety przyswajane są niezbędne witaminy i mikroelementy, których nasz organizm potrzebuje do funkcjonowania.

Obecnie na rynku znajdziemy ogromny wybór olejów roślinnych, każdy z nich ma różne właściwości zdrowotne, poniżej omówię właściwości poszczególnych olejów z oferty Pasiek Sadowskich.

Olej z wiesiołka– jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ma zastosowanie prozdrowotne oraz kosmetyczne.  Olej ten wspomaga leczenie chorób skóry oraz proces odchudzania. Zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża cholesterol oraz redukuje gospodarkę hormonalną. Należy spożywać go na zimno.
Olej z czarnuszki– jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, obniża cholesterol. Pomaga zwalczać alergie i infekcje górnych dróg oddechowych, wspiera odporność. Pomaga w leczeniu zmian skórnych. Należy spożywać go na zimno.
Olej z ostropestu– Ma silne działanie odkażające, przeciwzapalne i regeneracyjne.  Reguluje pracę wątroby i nerek. Pomaga w leczeniu zmian skórnych oraz wspomaga trawienie. Należy spożywać go na zimno.

Olej konopny– jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspiera układ odpornościowy i nerwowy. Pomaga w utrzymaniu gospodarki hormonalnej na odpowiednim poziomie. Wspomaga pracę wątroby i nerek. Odżywia skórę, włosy i paznokcie. Należy spożywać go na zimno.
Olej rzepakowy– jest nazywany “oliwą północy”,  zawiera dużą ilość witamin oraz jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz antyoksydantów. Obniża cholesterol oraz ryzyko cukrzycy, sprzyja utracie masy ciała i poprawia wygląd skóry. Należy spożywać go na zimno.
Olej lniany– jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego połowa to kwasy Omega-3. Posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne  i przeciwnowotworowe. Wspiera układ pokarmowy. Należy spożywać go na zimno.

 

Jak sami widzicie, warto korzystać z olejów tłoczonych na zimno. Oleje te mają bardzo wysoką jakość i duże działanie prozdrowotne dla naszego organizmu. Należy tylko pamiętać, aby spożywać je na zimno- w wysokich temperaturach tracą swoje właściwości.

Poniżej przygotowałam dla Ciebie propozycję z wykorzystaniem oleju lnianego.

Zapraszam Cię również na stronę Pasiek Sadowskich, gdzie dokładnie możesz zapoznać się z ofertą olei tłoczonych na zimno.

Zapraszam na przepis na sałatkę w greckim stylu, która na pewno przypadnie Ci do gustu 🙂

 

Składniki:

Sałatka:

  • 200 g makaronu
  • 225 g sera halloumi
  • 20 g oliwek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 20 g cebuli
  • 5 g natki pietruszki

Sos:

  • 2 łyżki oleju lnianego od Pasiek Sadowskich
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego od Pasiek Sadowskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowuję sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki.  Oliwki i pomidorki przekrawam na pół, cebulę kroję drobno. Gdy makaron się ugotuje, ser kroję w plastry, które podsmażam na patelni na złoty kolor.  W międzyczasie w misce łączę ze sobą  makaron, cebulę, natkę, pomidorki i oliwki, na wierzch wykładam podsmażony ser. Całość polewam wcześniej przygotowanym sosem.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 2 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book