Zawijasy z szynką i serem

Stopień trudności: łatwy

Pomiędzy świąteczno-noworocznym lenistwem, nie chce się spędzać dużo czasu w kuchni.

Dlatego idealną przekąską na sylwestra i nie tylko są proste zawijasy z ciasta francuskiego. Można do nich użyć dowolne dodatki i za każdym razem będą smakować inaczej. U mnie postawiłam na prostotę i wykorzystałam to co akurat było w lodówce.

A co pojawi się w Twoich przekąskach?

 

Składniki:

  • 1 op ciasta francuskiego
  • 6 plastrów szynki
  • 100 g sera
  • 50 g ketchupu
  • 30 g musztardy sarepskiej

 

Przygotowanie:

Schłodzone ciasto francuskie rozwijam, następnie przygotowuję sos- ketchup mieszam z musztardą i rozprowadzam go cienką warstwą na cieście, pozostawiając wolny brzeg. Na cieście układam plastry sera, a na nie układam plastry szynki. Ciasto zwijam ciasno w rulon. Z gotowego ciasta wycinam plastry i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 220 stopniach, grzanie góra-dół przez 15 min.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 20 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media