Stopień trudności: łatwy
Pomiędzy świąteczno-noworocznym lenistwem, nie chce się spędzać dużo czasu w kuchni.
Dlatego idealną przekąską na sylwestra i nie tylko są proste zawijasy z ciasta francuskiego. Można do nich użyć dowolne dodatki i za każdym razem będą smakować inaczej. U mnie postawiłam na prostotę i wykorzystałam to co akurat było w lodówce.
A co pojawi się w Twoich przekąskach?
Składniki:
- 1 op ciasta francuskiego
- 6 plastrów szynki
- 100 g sera
- 50 g ketchupu
- 30 g musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Schłodzone ciasto francuskie rozwijam, następnie przygotowuję sos- ketchup mieszam z musztardą i rozprowadzam go cienką warstwą na cieście, pozostawiając wolny brzeg. Na cieście układam plastry sera, a na nie układam plastry szynki. Ciasto zwijam ciasno w rulon. Z gotowego ciasta wycinam plastry i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 220 stopniach, grzanie góra-dół przez 15 min.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 20 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy