Colesław z czerwonej kapusty

Stopień trudności: łatwy

Zapraszam na pyszną prostą surówkę colesław idealną do weekendowego grilla 🥰
Ja moją przygotowałam z czerwonej kapusty ale jeśli wolisz, możesz zrobić ją klasycznie, z białej kapusty.

Surówka sprawdzi się cudownie nie tylko do obiadu, ale także jako dodatek do domowego kebaba, mięs i jako świetna przekąska na imprezę.

 

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 90 g czerwonej cebuli
  • 150 g marchewki
  • 150 g jabłka
  • 60 g majonezu
  • 50 g jogurtu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • 20 g musztardy sarepskiej
  • 15 g erytrytolu/cukru
  • 0,5 łyżeczki soli, pieprzu 

 

Przygotowanie:

Kapustę szatkuję, marchewkę i jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i natkę kroję drobno. Wszystkie warzywa łączę ze sobą w misce. Doprawiam majonezem, jogurtem, cytryną, musztardą, erytrytolem, solą i pieprzem. Całość mieszam i pozostawiam na ok. 15 minut, aby smaki się przegryzły. W razie potrzeby doprawiam pod swój smak.

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 6 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media