Stopień trudności: łatwy
Zapraszam na pyszną prostą surówkę colesław idealną do weekendowego grilla 🥰
Ja moją przygotowałam z czerwonej kapusty ale jeśli wolisz, możesz zrobić ją klasycznie, z białej kapusty.
Surówka sprawdzi się cudownie nie tylko do obiadu, ale także jako dodatek do domowego kebaba, mięs i jako świetna przekąska na imprezę.
Składniki:
- 500 g czerwonej kapusty
- 90 g czerwonej cebuli
- 150 g marchewki
- 150 g jabłka
- 60 g majonezu
- 50 g jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- pęczek natki pietruszki
- 20 g musztardy sarepskiej
- 15 g erytrytolu/cukru
- 0,5 łyżeczki soli, pieprzu
Przygotowanie:
Kapustę szatkuję, marchewkę i jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i natkę kroję drobno. Wszystkie warzywa łączę ze sobą w misce. Doprawiam majonezem, jogurtem, cytryną, musztardą, erytrytolem, solą i pieprzem. Całość mieszam i pozostawiam na ok. 15 minut, aby smaki się przegryzły. W razie potrzeby doprawiam pod swój smak.
———
Czas przygotowania: 20 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 6 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy