Stopień trudności: łatwy
Banalnie proste, niezwykle pyszne ciasto z rabarbarem.
Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników i będziesz mogła cieszyć się niezwykle miękkim i delikatnym ciastem.
Składniki:
- 350 g rabarbaru
- 120 g erytrytolu/ cukru
- 4 jajka
- ekstrat waniliowy
- 70 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki
Przygotowanie:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijam z erytrytolem na jasną puszystą masę. Ubijam co najmniej kilka minut na najwyższych obrotach. W międzyczasie rozpuszczam masło oraz kroję drobniej rabarbar. Do ubitych jajek dodaję ekstrakt, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Następnie w trzech partiach dodaję przesianą mąkę i mieszam do połączenia składników. Ciasto przelewam do niewielkiej blaszki lub tortownicy, na wierzch wykładam rabarbar, lekko go dociskam. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 25-30 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Podaję posypane cukrem pudrem.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 12 porcji