Ciasto z rabarbarem

Stopień trudności: łatwy

Banalnie proste, niezwykle pyszne ciasto z rabarbarem.
Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników i będziesz mogła cieszyć się niezwykle miękkim i delikatnym ciastem.

 

Składniki:

  • 350 g rabarbaru
  • 120 g erytrytolu/ cukru
  • 4 jajka
  • ekstrat waniliowy
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki

 

Przygotowanie:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijam z erytrytolem na jasną puszystą masę. Ubijam co najmniej kilka minut na najwyższych obrotach. W międzyczasie rozpuszczam masło oraz kroję drobniej rabarbar. Do ubitych jajek dodaję ekstrakt, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Następnie w trzech partiach dodaję przesianą mąkę i mieszam do połączenia składników. Ciasto przelewam do niewielkiej blaszki lub tortownicy, na wierzch wykładam rabarbar, lekko go dociskam. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 25-30 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Podaję posypane cukrem pudrem.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 40 min

Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book