Ciasto z rabarbarem

Stopień trudności: łatwy

Banalnie proste, niezwykle pyszne ciasto z rabarbarem.
Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników i będziesz mogła cieszyć się niezwykle miękkim i delikatnym ciastem.

 

Składniki:

  • 350 g rabarbaru
  • 120 g erytrytolu/ cukru
  • 4 jajka
  • ekstrat waniliowy
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki

 

Przygotowanie:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijam z erytrytolem na jasną puszystą masę. Ubijam co najmniej kilka minut na najwyższych obrotach. W międzyczasie rozpuszczam masło oraz kroję drobniej rabarbar. Do ubitych jajek dodaję ekstrakt, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Następnie w trzech partiach dodaję przesianą mąkę i mieszam do połączenia składników. Ciasto przelewam do niewielkiej blaszki lub tortownicy, na wierzch wykładam rabarbar, lekko go dociskam. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 25-30 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Podaję posypane cukrem pudrem.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 40 min

Ilość porcji: 12 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media